Bedrijf verkopen? De laatste loodjes (6)
02 september 2022 
1 min. leestijd

Bedrijf verkopen? De laatste loodjes (6)

De laatste loodjes

Wat is de beste strategie voor een exit, hoe houd je focus in dit hectische proces? Als ondernemer ben je voornamelijk bezig met de dagelijks praktijk van jouw business en heb je waarschijnlijk niet heel vaak of zelfs nog nooit een verkooptraject doorlopen.

In deze blog-serie lees je hoe je gefocust waardevermeerdering van jouw bedrijf realiseert om te komen tot een succesvolle exit. In dit blog de laatste loodjes.

Deal

De handen zijn geschud en de finale overeenkomst kan worden opgesteld. Vaak is dit een aangepaste versie van het eerder opgestelde informatiememorandum. Althans, als er na het boekenonderzoek nog zaken gewijzigd zijn.
Ook dit is uiteraard weer een belangrijk document, waarvan elke punt en komma bediscussieerd kunnen worden.
Als het proces echter goed en prettig is verlopen dan is deze laatste stap vaak geen heel ingewikkelde meer. Als er consensus is over de inhoud van de finale koopovereenkomst kan deze worden ondertekend en kunnen de stukken naar de notaris waar een en ander zal worden gepasseerd.
De kandidaat-koper is zojuist koper geworden. Money in the bank, een geslaagde deal!

Afronding & nazorg

De deal is gesloten, het geld is overgemaakt maar dan ben je er nog niet. De eerstvolgende stap is vaak om je werknemers te informeren. Dit kan voor sommigen en jezelf een heel heftig moment zijn, onderschat dat niet.

Afhankelijk van het soort transactie, verkoop van de gehele BV of een activa/passiva transactie, kun je bijvoorbeeld nog te maken krijgen met het afhandelen van de laatste openstaande debiteuren en crediteuren, een finale afrekening inzake overlopende voorraden, te ontvangen bonusbedragen van leveranciers etc. En betreft het een activa/passiva transactie dan wil je vaak ook zo snel mogelijk de BV liquideren.

Houd rekening met een nasleep van tenminste zes maanden om alles af te ronden. Ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht denken vaak vooraf dat het proces na het notariële gedeelte is afgerond. Dat valt ook emotioneel gezien vaak tegen. Ze voelen zich soms verloren omdat ze hun kindje kwijt zijn, tijd over hebben, maar toch nog druk zijn met afronden en met het nadenken over hun volgende stap.

Wil jij je bedrijf ook beter verkopen? Neem eens contact met ons op.

Over de schrijver
Robert Schulze | oprichter Robert Schulze Overnameplanning | geboren te Amsterdam 6 oktober 1972 | Gehuwd met Brigitta | 3 kinderen | Bedrijfseconomie gestudeerd in Amsterdam | MBA behaald in Londen | Ingeschreven in het Register Adviseurs Bedrijfsopvolging | voorzitter Ondernemend Diemen | Bestuurslid Golfclub Houtrak | voorzitter Business Open| ambassadeur Rise Up Now | als de agenda het toelaat altijd in voor een rondje golf. Robert schrijft over bedrijfswaardering, bedrijfsovername, groei & waarde optimalisatie, netwerken en rust & structuur als ondernemer. Robert is tevens te boeken als spreker.